顺德人BBS

有这样的亲人你会点做

注册会员

1:这次讲噶系我老公这边的人,家里老人家成日帮衬街边保健品,屋企堆满各种保健品,食噶用噶都有,其实根本无效果,但佢系要买,讲极都唔听,有次因为唔比佢买甚至想拿刀斩人.......

2: 我老公有个姑妈在广州,单亲有一个仔,母子俩相依为命,个仔大学毕业时因抑郁症好几年没上班,后去咖啡馆上班,工资唔系好高,姑妈做月嫂收入仲可以,48岁时佢听信朋友买了一种保险,每个月供5000,要买足20年先有返现,当时我老公跟我讲哩件事时我特意打电话劝姑妈千其唔好买,我话你都快50岁了,要到快70岁先买够保险,你到时去边赚5000来月供保险,但她唔听,仲同我老公讲,唔比佢买等佢老了没钱看病了,要我负责佢的开销。上个月姑妈问我老公借钱,我老公同我讲姑妈的保险去年就因供唔起退保了,因为唔够20年,供了6年,仅退得几万元,白亏了几十万。姑妈50岁退休,现在54岁无人再揾佢做月嫂了,每个月拿三千左右退休金,佢想问我地借钱做生意,我坚决唔同意借钱,为此我又比屋企老人讲我无情义,话我连亲戚都唔帮

高级会员

家家有本难念的经,都唔知点比意见好了

我现在里外不是人  发表于 2024-6-3 13:07

中级会员

你说你没有钱,谁有钱谁借

我直接讲我有钱都唔借,何况又无钱,我老公唔出声,我家婆话我唔识做人  发表于 2024-6-3 13:09

2万

金牌会员

问你借几多,有日我老公个舅父过来稳我家婆借2000蚊,我家婆5借,然后句舅父就嬲晒全部人了,个细佬稳个亲大姐借都5借,米话你地同个姑妈啦,叫句直接问你家公家婆借就得了

1万

金牌会员

我都很反感那些街边保健品,他们的促销手段很高明。看准的对象就是那些不懂得分辩真假,胡里胡涂的老年人。先是给点小惠,令你放松戒心。然后运用套路。我有两个亲戚,都被这样层出不穷的套路坑了好几万元。把产品买回家后,变成垃圾。
借钱给人,先要看信用及用途。即使是亲戚,也不能随便地借钱给他。凡是涉及自身利益的事情。最好还是三思而后行。不借钱给人显得小气,总好过,借钱后跪着求人还钱,到最后还是变成仇人。以上两点,我都很理解并支持LZ的观点。。。。

话要跟朋友去朋友乡下搞种养,个姑妈以前就比人骗买乜螺旋藻被人骗过好几万,我话我有钱都唔借,费事害佢,我家公婆话我唔识做人,D老人以为现在揾钱好容易,有时比激到好想闹人  发表于 2024-6-3 13:20
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

中级会员

借钱免了。屋企老人家说你的话,你叫她借。

注册会员

螺丝钉 发表于 2024-6-3 10:12
问你借几多,有日我老公个舅父过来稳我家婆借2000蚊,我家婆5借,然后句舅父就嬲晒全部人了,个细佬稳个亲 ...

借五万啊,话要跟朋友去朋友乡下搞种养,个姑妈以前就比人骗买乜螺旋藻被人骗过好几万,我话我有钱都唔借,费事害佢,我家公婆话我唔识做人,D老人以为现在揾钱好容易,有时比激到好想闹人

注册会员

吴静儿 发表于 2024-6-3 10:41
借钱免了。屋企老人家说你的话,你叫她借。

佢地的钱拿去比卖保健品的骗子........

注册会员

老人买保健品虽然系佢地自己的钱,但系明知买来无用,堆到周围都系睇到好烦,而有D亲戚就系无论你点讲都唔会信,中意信外人信所谓的朋友,睇到亲戚朋友往火坑里跳,劝又劝唔听,等到出事了就来找人帮,唔帮就哭哭啼啼各种道德绑架你,有时真系好激气好无奈

1万

3万

14万

上班一族

做月嫂唔喺应该好有钱咩?月嫂工资一个月都一万二或以上哦

注册会员

error 发表于 2024-6-3 17:26
做月嫂唔喺应该好有钱咩?月嫂工资一个月都一万二或以上哦

做月嫂都要睇年龄啊,以前三四十岁时可以做,现在佢都退休好几年了,边个会愿意出高价请年纪大的人做月嫂喔,加上佢以前长期做月嫂捱更抵夜,上左年纪就无甘好精力啦,想做都难啦

2万

金牌会员

lele123 发表于 2024-6-3 13:18
借五万啊,话要跟朋友去朋友乡下搞种养,个姑妈以前就比人骗买乜螺旋藻被人骗过好几万,我话我有钱都唔借 ...

通常婆媳关系,老人家同后生有意见就系黎D问题搞出来的,你要听我讲,顺我意,要给我管教,句就凭什么听你的,怎么你5听下人地讲

注册会员

螺丝钉 发表于 2024-6-4 10:29
通常婆媳关系,老人家同后生有意见就系黎D问题搞出来的,你要听我讲,顺我意,要给我管教,句就凭什么听 ...

曾经分开住,眼唔见为净,但系比亲戚话我地唔孝顺,我老公要面子又叫埋老人来一齐住,原来住的个间屋就空着,个家婆唔比出租,话怕比人搞乱晒。其实我一D都唔想管闲事,我系讨厌未出事前唔听劝,出事了又来叫人帮,帮是人情不帮是道理,不是义务。有人觉得不帮就是没人情味,觉得系唔比面子佢地

中级会员

而家银行利息甘便,叫距问银行借就系啦,先息后本,大家噶钱都唔系大风刮离噶,你做生意都有风险,点解你噶风险要我承担埋呢,不过拒绝人都要有技巧噶,你可以话钱已经投资去其他地方,无乜空余钱

对退休人士,银行唔会随便放贷的哦。你唔明有些人唔直接讲佢会一直纠缠落去,会觉得你为左面子怕烦就会借比佢  发表于 2024-6-5 22:38
银行利息是平,但是银行不会借给你,审批严,如果你有网贷有之前借过一万几千看看边个借卑你,别人评估你一万几千都借,难道现在几十个你能还?有抵押就借咯。  发表于 2024-6-5 09:16
其实我唔靓仔,只系生得比较襟睇