顺德人BBS

玻璃心:

注册会员

今天早上偷懒早走半个钟约老公去电器铺睇洗衣机。
路过冷气摊位先睇冷气,格力的靓女在落力推销变频款,话悭电。我同老公讲话唔好,变频的一年用唔到两次,悭电系呃人嘅。(前提是我们穷,之前已经商量过话唔买变频,旧屋的变频买了4年只开过几次,对我屋企来说真系唔实用)。老公面色不好,走向洗衣机摊位个边,我问sales有无海尔的洗衣机,sales话佢地无卖,同我地推第二种牌子,话金铃几好点点。。。。我老公在听,我话金铃的唔好。叫老公走。
我老公出店铺门口后就很不高兴甘讲:就算你唔钟意都唔好当住人地面话人地D嘢唔好啦,你唔可以婉转D咩?
:L:甘我应该点去婉转D先唔伤个SALES心而又让你明白我的意思??以你的性格,如果我唔直接表达,你会转身走??你一定会再慢慢磨时间。如果我唔明确表达我唔想买呢种型号,你买咗回去,我再表达就乜都迟啦,到时你又会话我点解当时唔讲,你已经试过好多次。
老公:反正你甘讲嘢令人觉得你好强势,甘样唔好。
:curse::如果SALES做得你讲嘅甘玻璃心,仲做鬼SALES咩,而且我是跟你讲,又唔系同佢讲,而且我地一早已经讲好买咩牌子,咩型号的,无就走啦。
老公:甘仲去唔去苏宁睇呀?
我:去!
到苏宁附近停车,我叫我老公自己去睇,到我老公发火,话我无呢样整个样,甘都好嬲。
我话我系呀,我就系甘玻璃心,反正已经之前已经讲好买咩牌子,你都可以为照顾人地嘅想法崦而对你老婆做思想教育,甘你自己去睇,免得又被做思想教育,我唔识婉转表达唔伤人的心又令你明白我意思的话。你买咩就用咩。
结果两公婆系车争交,打道回俯。回家途中还咄咄逼人,亲戚来咗好晕,我懒得理佢,饭都无食返房瞓教,结果佢又系我床边唠唠叨叨。话:你唔食饭唔好咖,会饿坏咖,食完先瞓啦,唔食饭就更加头晕啦,你嬲都食完先再嬲啦。。。。。。。。。。
俾我赶出房门,清静晒,瞓教。

中级会员

睇完,我觉得楼主确实应该婉转一点。不想买的洗衣机,也不应该当着sales的面话唔好,你可以话,再睇睇先或者考虑考虑。

注册会员

你老公要的系面子,情商的问题吧;P

中级会员

咁你老公后尾都稳借口氹翻你  你应该要吃D野  对自己身体唔好呢

注册会员

爱在心 发表于 2019-3-5 16:00
你老公要的系面子,情商的问题吧

系呱,男人要面子。

注册会员

4094 发表于 2019-3-5 16:14
咁你老公后尾都稳借口氹翻你  你应该要吃D野  对自己身体唔好呢

返公司食159.当减肥

1万

金牌会员

好少事嗻。何苦挨肚饿难为个肚。买到一件称心如意贵重的物品,是要经过一翻周折的。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

1万

金牌会员

catharine 发表于 2019-3-6 08:44
觉得无野稳野吵,还要搞到唔食野,当然我明白楼主心情,觉得个老公不体贴自己,顾外人感受,不顾自己老婆。 ...

俩公婆有时候洒洒花枪,吵吵闹闹,日子会快过一些,热闹一些。有些情绪是需要有一个对象来发泄的。老公当然是一个最理想的人选。其它人未必聆听,甚至会反感,惹怒了还会受皮肉之苦。

1万

金牌会员

catharine 发表于 2019-3-6 10:25
我指的打一番不是真正的打架,且是在房打~~~~讲到这你应该明吧!

哈哈~~~想不到你都几鬼五马六。我一直以为你会冷淡夫妻事。不会尽忠尽职。谁想到你会利用它来过桥。

2万

金牌会员

你老公也太过于认真了。你也太执着了,连饭都5吃