顺德人BBS

另类的家庭

新手上路

人地好多都有婆媳关系,但我就反转既(我同个家婆好好),公媳关系,先讲讲我老公家庭背景,巨地屋企农村,思想守旧,家婆帮人煮饭,家公先天残疾,家公脾气好爆燥,成日闹个家婆,个家婆已经避巨,食完饭就去D隔离邻舍个度了,可能个家公无人出气,(我老公有时候加班加到好夜),巨借D咦系度话我,又话拍拖个阵磁住巨个仔,(系我老公追我先既)有话我外家分D地钱用去边,行出去买D日常用品又话我沟仔,我已经同巨开晒大战,巨仲抵死到打电话翻我外家,话我点点点,话我迟早会同巨个仔离婚架,日日都家嘈屋闭,家公成日话自己点犀利,话D钱全部都系巨既,(系家婆勤力,打几份工作养头家),讲出来都唔怕比人笑,条村个个都知道巨吹水,所以都好少惹巨,有一次仲抵死,同人地嘈,话人地无仔,生晒D女(得3个女),我自己都觉得系巨新抱丑啊,讲埋晒D既说话,又成日系我个仔面前话,“你老母点点点”,乜衰野都讲,我话过,以后巨死巨既食,我唔会体巨,有太多太多衰野,讲日都讲唔晒。呢几日一霖起巨同我外家讲既野,我啊妈担心我,以为我真系甘,但我话“你个女点既人,你唔知咩”,啊妈话“个又系,一体就知道你家公搬弄是非,但都系想我好好地,唔好同个家公吵”。我老公都知道巨老豆系甘既人,叫我唔好理巨,但我过唔到自己个关,凭乜你要管我,我外家D钱你都想要埋,越霖越激气。

注册会员

分开住......

认同,分开住  发表于 2019-4-28 10:52

中级会员

家家有本难念的经,把心放宽就好了。

中级会员

确实,家家有本难念的经。心态要放宽。当然,如果是我,会选择撤~~~

1万

金牌会员

家公~~缺少你们的关心,心态越来越不平行
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

新手上路

不可能分开住,我老公独生仔

2万

金牌会员

甘样既人,圣人对住都5掂,米话平凡人先

中级会员

QQ
独角兽1315 发表于 2019-3-13 09:27
不可能分开住,我老公独生仔

谁说了不能分开住呢!主要都系睇你两公婆点沟通咯,如果两个意见一致嘅话,分开住都未尚为系一件好事,前提:同两老沟通好!才走这一步,不过听你讲话,以后都唔理距,咁嘅说话,我觉得有D过咯!毕竟点讲都好!都系自己最亲嘅人,而且仲系家公添

中级会员

能听则听,尽量忍让。家家都有难处

新手上路

晚安 发表于 2019-3-17 16:34
谁说了不能分开住呢!主要都系睇你两公婆点沟通咯,如果两个意见一致嘅话,分开住都未尚为系一件好事,前 ...

一开始都我当巨系家公,但巨做D事情实在太PK啦,又话叫个仔同我离婚,巨从来都无当过我系亲人,巨又唔系我老豆。换了你,你点样既心情,我份人好明白事理,你点对我,我就点对你。

中级会员

当他透明,米理巨

中级会员

QQ
独角兽1315 发表于 2019-3-18 09:14
一开始都我当巨系家公,但巨做D事情实在太PK啦,又话叫个仔同我离婚,巨从来都无当过我系亲人,巨又唔系 ...

咁做法,请问你有站系你老公嘅立场上霖过嘛!万一,我说的是万一,你老公唔想帮出去住呢!而你又想帮出去住,咁样嘅话,你老公米做咗夹心饼咯!

新手上路

有残疾个D人多多少少心理都有点扭曲,说话难听钟意吹水无非是一种自我保护表现,巨缺乏关怀老是得罪人无非是想多D人关注到巨,对哩种人只能比普通人付出更多的关心他,开解他,让他从内心深处接受你,如果做不到。。。。了结他。:D

中级会员

你5出声,据可能会越来越过份。有种人叫犯贱,你5狠狠地骂据一次。据把口永远5收。但如果骂据后。据都系5改。甘就算了。就真系当据废既。。。

中级会员

独角兽1315 发表于 2019-3-18 09:14
一开始都我当巨系家公,但巨做D事情实在太PK啦,又话叫个仔同我离婚,巨从来都无当过我系亲人,巨又唔系 ...

甘既脾气。。。。