顺德人BBS

有无人也经历过D迷信野。?

新手上路

从小到大都不是很信有ghost的,前一排我妈咳得很厉害,晚上是咳得睡不着的,持续了差不多一个月,期间细佬带巨出去睇过好多次,但一直没好转,有一晚我妈咳得差点背不过气,差点窒息,等好耐才回过气来,于是就爬上楼找我细佬(我老豆上夜班不在),系“爬”!吓得我细佬凌晨打电话给我说一起车我妈出佛山市一睇,平时我细佬个仔一直是我妈带,但个段时间我细佬个仔也在咳,巨两公婆要睇住个仔已经很累,为左唔好令巨地互相传染,我就决定让我妈去我度住一排,因为我搬左去镇面住,要是有事马上去医院都方便D,我老婆带个仔番外家住一排,怕小朋友也传染了,我自己睇住我妈。就这样我妈在我度住左大概一个星期,隔天就带巨去医院看一下,做下雾化,白天是好一点,到了晚上就咳得好厉害训唔倒的。有一晚星期六,我妈一直在咳,比之前更厉害,训都训唔倒,到了12点多,我实在没啥办法,想马上带巨出佛山睇,但这时奇怪的事发生了,我妈突然坐起来不停地留眼泪,我以为她实在太辛苦所以哭了,就坐巨身边安慰巨无事的,巨突然放声大哭,不停讲一D我听唔明既野,说抢晒巨D衣服着,巨无衫着,上次咳到差D不能呼吸仲唔识死,去埋晒D医院有用既咩,搞左甘耐都仲未知咩事!听到哩度我感觉巨有野上身了,当时就得我同我妈两个人系度,我都吓左一吓,但身为人子我还是壮着胆坐巨身边捉住巨手,不停甘安慰巨,顺住巨讲既野想chock下巨系乜来头。“我妈”一边喊一边话我唔识巨既咯,我地抢晒巨D衫,又唔烧番D俾巨,要我打电话俾我大姨妈,车巨番我细佬 屋K(我大姨妈住我细佬屋K前面),我就话好好好,我儿家就车你番去,巨一听我车巨番去,就呼了一口气,我妈这时又清醒过来,问我系米番屋K。。。。我先打电话俾我表哥(差不多成凌晨1点了)想叫我大姨妈听让她知道我妈儿家咩情况,问下点办,都是平时拜开神既人,可能识下点做。但我表哥话巨妈去了旅游。。。问我咩事,我就话无乜事(心里一万只草泥马在奔腾),我就打电话俾我老豆(巨当时是上紧班的,做保安值夜班守门口)话我儿家车阿妈番去,番到再讲巨情况你听。我老豆就丢低人地间厂回家了- -。。。
           (上紧班做野,一阵再继续。。。)

注册会员

Mr@[豪] 发表于 2019-9-19 11:20
后面的情况过于恐怖就不说了。

真系好想知后边发生左咩事,如果自己以后有可能遇到类似的都知道点做{:cry:}

1万

5万

禁止发言

1万

禁止发言

新手上路

{:dizzy:}继续,当我执好晒衣物准备带巨出门口时我妈仲好清醒的叫我关好门窗,落电梯时我妈都无咳了,我就问巨知知发生咩事,我妈话知小小,我就不停甘同巨讲话,想chock下巨,突然我妈就突然闭上眼说:“你米问甘多野啦,你唔识我架啦,快D车我番屋K稳你大姨!“吓死,半夜三更就得我同我妈在电梯里,我就话好好好,无问了。我妈这里又睁开眼清醒过来。番去XX的路上,我妈坐后边,我开车,一路开得很慢,不停用倒后镜及住我妈,几惊巨突然会后边捏住我条颈(无办法,鬼片看多了,凌晨1点多公路上静英英,好易自动补脑)。。。到左等红绿灯既时候,我见我妈好似无乜事甘,我又忍唔住问我妈系米清醒,我妈答我系,我又忍不住问巨知知发生咩事。。巨无答我,等我问多两句,又来野了,叫我米问甘多,我又唔识巨。{:dizzy:}我再次被吓到了,马上闭嘴,差不多番到去,当上个条桥的时候(网红事故黑点)我都只敢开30公里,没办法,都唔知自己儿家车了什么东西在车上,只敢慢慢过,还好一直回到细佬 屋K都无发生咩事。{:cry:}

新手上路

回去后的事情我就不详细说了,懒打字,反正经历得几恐怖,后来根据个只野的要求,烧左野俾巨就搞掂左,我妈都好番了,以前从来不信,经历过后发现自己开始都变得细胆左,有无人也有类似的经历。{:dizzy:}

注册会员

Mr@[豪] 发表于 2019-9-19 11:14
回去后的事情我就不详细说了,懒打字,反正经历得几恐怖,后来根据个只野的要求,烧左野俾巨就搞掂左,我妈 ...

后边仲有咩事发生??

新手上路

hxh0095 发表于 2019-9-19 11:19
后边仲有咩事发生??

后面的情况过于恐怖就不说了。

中级会员

睇到我打冷震。甘个个是边个来架,点解揾上门?
衰野无遇过,先人就梦过几次。有次,我们搬入新家无耐,我梦到爷爷在我房间,第二日话俾阿妈知,阿妈话,甘就好了,爷爷是告诉我们他找到我们的新家了。

新手上路

hxh0095 发表于 2019-9-19 11:22
真系好想知后边发生左咩事,如果自己以后有可能遇到类似的都知道点做

唔知甘多都系一种好事。- -……,反正就好似睇鬼片甘

注册会员

大佬,讲下啦想知道后边发生咩事~~

新手上路

姬4618 发表于 2019-9-19 11:25
睇到我打冷震。甘个个是边个来架,点解揾上门?
衰野无遇过,先人就梦过几次。有次,我们搬入新家无耐,我 ...

唔讲甘多了,儿家网络发达,万一俾人睇到传开了又有麻烦野找上门,过去就算了

注册会员

淋淋车住只野,半夜三更,真系估计吓到踩刹车只脚都振振下。。。{:lol:}

中级会员

Mr@[豪] 发表于 2019-9-19 11:25
唔知甘多都系一种好事。- -……,反正就好似睇鬼片甘

仲衰,得个惊,之后一个人开夜车都心慌慌。

1万

3万

13万

上班一族

我想知道,点解一定要翻去你大姨屋企?个只嘢系未同你大姨有关?

拍摄师

哗,好刺激,好好玩啊!有次我梦见自己去到一间屋,看到一个无脚的穿着古装衣服的女人飞过来揸住我的脖子,睡梦中都感觉自己透透不过气甘,心想这回死定啦,手上要有支棍先得,结果手里真的出现一支棍,一棍打过去,甘就KO她了,哈哈哈哈好玩

注册会员

讲到一半~  无瘾噶

2万

金牌会员

甘都比你屋企人遇到甘既事,体来你地运气都好低下

中级会员

我真系好认真甘睇晒个鬼故事,故事很生动

中级会员

有时候真系有鬼怪一说,反正身边有过两个亲戚试过,都系药不能治,只有烧衣拜神好翻

中级会员

好多人不信鬼神之说,点解会吾信,只因为自己或者身边没有出现过神怪既事,但只要自己遇上你就会不自然甘相信世上还有好多既系自己吾知道的。

中级会员

好睇,讲埋下面最好,大概讲讲都好。。。。

拍摄师

Mr@[豪] 发表于 2019-9-19 11:28
唔讲甘多了,儿家网络发达,万一俾人睇到传开了又有麻烦野找上门,过去就算了

甘精彩的经历,大概讲下后面的事啦

新手上路

yesterday. 发表于 2019-9-19 16:45
你妈咪最近去过什么地方,这方面我有了解过的,可能带了ghost回家,要稳人去你家请出去。第二,带你妈去医 ...

我细佬 屋K附近有几个黑心婆 ,只野系其中一个搞来的。

注册会员

其实,我地唔怕恐怖,就怕唔知道!!

注册会员

讲埋落去得无啊?好好奇

中级会员

我都信架,因为真系有不干净的野架,要去拜拜距地就无事,距地都系要钱既遮

新手上路

有无甘离奇,好吓人

注册会员

。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。这是一种病,拜得神多就不会有事吗?反正鬼神不信。信自己有无努力抗衡。。