顺德人BBS

少条筋吗

2万

金牌会员

寻晚吃饭我老公同句老母讲左话个大佬两公婆5翻黎吃饭,甘我地吃吃下个时老佛爷问大伯个仔老豆老母系系5翻黎吃饭,甘句孙就无出声,无凌两可甘,无话翻又无话5翻,我老公就话都讲左5翻咯。老佛爷就怕句突然翻就叫个孙打电话比老豆老母问清楚系系5翻,打比个老豆,系电话度点讲5知句,听完电话就话翻,我地三个都听到句话老豆老母翻黎吃,甘家婆就紧张了。又话米吃晒句,又话系翻都翻啦。7.8点都重5翻,又话要热翻D送,甘吃完饭洗完碗,老佛爷就话又话翻黎吃饭,咩甘耐都重5翻,句个孙就话,我都话左5翻咯。我地就系度讲,明明你讲话翻个喔,句个孙就一味话讲左5翻,老佛爷就嬲了。甘大个死仔,讲也都5识讲,跟住叫句罗翻起D送,大伯个仔就问罗起句做咩,放去边,老佛爷更家嬲了。罗起句放系张台等句冻下咯。罗去边,又一轮骂了。无几耐大伯两公婆就翻黎了。老佛爷即刻就话你地吃翻晒D送啊,你个既仔真系,大母就同大伯讲,关我地咩事,大伯就话我老公,我明明同你讲左我地都5翻黎吃家,我老公就话,你个仔话你翻呢,我系一边感觉很呕血,甘简单的事居然扯大轮出来,翻就翻,5翻就5翻,甘都可以搞甘复杂的

中级会员

大日叫你个大伯同给你老佛爷讲,米一个传一个.够直接

1万

5万

禁止发言

1万

5万

禁止发言

2万

金牌会员

努力,奋斗 发表于 2020-5-18 11:33
真系同住难了,所以 唔同老豆老母住 都系有好处

主要系老佛爷想个个都系屋企吃饭,日日准时收工翻黎煮饭,成家人坐系一起吃饭就最好

2万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-5-18 11:36
你地系2兄弟甘同父母住?

系啊,讲就分家,不过老佛爷系度就无点得清

1万

3万

13万

上班一族

你大伯个仔同你家婆讲佢爸妈翻嚟食饭,一时话翻一时又话唔翻,佢玩晒啦

1万

禁止发言

2万

金牌会员

error 发表于 2020-5-18 11:41
你大伯个仔同你家婆讲佢爸妈翻嚟食饭,一时话翻一时又话唔翻,佢玩晒啦

我女3岁未够已经可以讲得清清楚楚边个翻边个5翻,句个仔初中了。好似脑笋未生埋甘,讲句话都lele卡卡

2万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-5-18 11:44
最怕呢种甘住埋一齐,人品好,住得好就无乜问题;相处得唔好,我都惊会吵交

争交多过吃饭,我同老佛爷都系,超过2日必会争交

2万

金牌会员

与非 发表于 2020-5-18 11:45
個細路幾歲?如果看得咁重要。就唔應該叫個細路哩打。。

初中,句系看得好重要的,特别系句个大仔,一翻黎好皇帝甘服侍的,系句先甘关心句地翻翻黎吃饭个D问题,句又5识打,米叫个孙打咯

2万

金牌会员

懒洋洋2580 发表于 2020-5-18 11:45
大日叫你个大伯同给你老佛爷讲,米一个传一个.够直接

黎D问题就能体出平时一家人点生活了

2万

金牌会员

努力,奋斗 发表于 2020-5-18 11:46
想就系想,不过 人各有志,日日系屋K把鸠咩,世界甘大,你说对不?

所以如果不回句好多也讲,句就系老佛爷要管晒全部人

2万

金牌会员

小小Q 发表于 2020-5-18 13:01
应该系你个大伯同自己个老母讲番唔番的,点解要叫个细佬讲,而且你家婆也是,要么自己问,叫个小朋友问,问 ...

林住个小朋友都已经初中了。10多岁了怎么打个电话都交代5好

1万

5万

禁止发言

2万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-5-19 09:11
最怕争交了,甘做乜无搬出去住嘅

我妈帮我抽女,所以我暂时在外家短住,5使长时间对住句,大伯有屋的,但句喜欢啊妈帮句搞点一切,而且无钱起,所以暂时还是在一起住

2万

金牌会员

小小Q 发表于 2020-5-18 16:28
证明父母教育都好有问题

对,好明显的,个脑重停留紧几岁大甘样

中级会员

哈哈哈哈哈,真系有个有心整来嬲。你大伯做乜要话俾你老公知,叫巨同你奶奶讲巨地吾番来食饭?明明煮饭开台系你奶奶卜,叫你老公通知全家巨两公婆吾番去食饭、尼点我系你老公即时醒水,个大伯俾个大坑你老公踩咯。然后,仲系食饭台上叫做侄架电联你大伯大姆,尼下真系搞野,我可能前面吾知你地发生乜事,但尼个动作已经开始你奶奶整事想稳野来麻烦自己。你个侄人细鬼精,大人之间斗争细佬仔参与一份,我睇尼个细佬仔都会变成我地所讲架“女人经”。反观你,虽然话乜都无做,处于安身立命支睇戏,真心讲句,都系无办法系个家庭上讲得到说话架人。

2万

金牌会员

努力一点点 发表于 2020-5-19 11:16
哈哈哈哈哈,真系有个有心整来嬲。你大伯做乜要话俾你老公知,叫巨同你奶奶讲巨地吾番来食饭?明明煮饭开台 ...

哈哈哈哈,老佛爷通常都系甘样,因为我不在,我都系吃饭先翻黎,先知句两公婆5系度吃,而且又不关我事,她喜欢作,就由句作够句咯,我一个外姓人系真系无咩能够出声的,哈哈哈哈

2万

金牌会员

小小Q 发表于 2020-5-19 11:16
可怜你地夹在中间,教又唔系,唔教又体唔过眼

所以我庆幸系我妈帮我抽女

中级会员

小小Q 发表于 2020-5-18 13:01
应该系你个大伯同自己个老母讲番唔番的,点解要叫个细佬讲,而且你家婆也是,要么自己问,叫个小朋友问,问 ...

尼点叫个老公同家婆提要求,我觉得你弟妇高咯。因为深抱叫奶奶做野,直接讲,系好难架。我试过刚刚嫁入夫家,叫叫个老爷奶奶做野,鬼整,我个大姆大伯亦会参埋一份。好变态架。两兄弟就系麻烦。所以我从今以后,非常醒目,吾会乱甘提所谓要求。

1万

金牌会员

小小Q 发表于 2020-5-19 13:42
唔系高唔高,因为每个家庭的情况唔一定,我父母当拒如珠如宝,当拒皇太后甘服侍,乜都问过拒先,当拒亲生 ...

哈哈~~~绿水本无忧,为风皱脸。青山本不老,为雪白头。真的,一家不知一家事。唯有做好自已的角色。小时候同弟弟两小无猜,长大后各有各的家庭,情况就不一样了。最可怜的是父母心,无论你们去到那,只有永远的牵挂。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。