顺德人BBS

琴日听“大师”指点迷津???

1万

3万

13万

上班一族

琴日,家婆、表姐话要去揾人帮我仔“查花”,我也跟住去睇下那个“大师”喺咩料
一开始,个嘅“大师”话自己早就预料到自己会整亲手,但无料到提前整亲手了,我心想:喺未咁料事如神啊?
然后又话其他真实事例我地听,话别人嚟揾佢,佢知道别人屋企边个方位种了咩植物,摆放了咩物件,屋企有咩坏了
更说有一个事例,我娘家那边的,有个得了血癌的男人,佢阿妈就揾“大师”解决,大师叫佢叫家婆让寿俾个孙,但佢家婆唔肯,话话之佢死哦,然后“大师”教佢另一个方法,每日买些果肉放当天求寿命,之后个得了血癌的男人好了,好了之后,就没有继续每天买果肉求寿命,那个得了血癌男人的阿妈话既然好了就不用啦,“大师”话咁样唔得,做人不能忘恩,之后过了三年左右时间,得了血癌的男人发病,两三日就死了
之后继续说另一个事例,有一户人家,佢两个女晚晚都出去浦,好唔生性,然后“大师”教佢点做,之后那两个女变好了,无去浦,变成乖乖女,后来还嫁人了
又话“大师”佢自己年轻时候在广州工作,偶然间遇到一位“高人”指点迷津,之后按“高人”的说法去做,之后发到不得了,原本屋企几兄弟当中最穷佢嘅,但后来最先富起来嘅喺佢自己,仲话“高人”同佢讲日后佢都喺做呢行
不过我都喺听,无出声,之后就开始帮我仔“查花”,我看见佢有好几本书,其中有一本上面写着《人生预测》,几本书查下,在红纸上写低D嘢,一边写一边讲俾我地听,什么正印偏印,好似正印偏印代表富贵与否,有无官做,又话我仔日后会点点点,要我如何管教好佢,教会佢勤俭,又话日后我仔喺有钱的,不愁没钱用,不过财来财去,好大使。“大师”又话做呢行二十年了,都未见过有咁样一个人正印偏印都无,八字其他咁嘛嘛,哎哟~我听了后,你喺未真系咁有料啊?然后又讲到我仔个名了,又话缺水缺木,我之前帮我仔改名前,我家婆我妈去揾人根据出生时辰睇下缺乜,话缺水缺木,好啦,我好认真咁睇晒带有三点水的字以及五行属咩,我先决定挑选字,我仔个名的字五行已经是属于水,木,那个“大师”居然话上网查的五行不准,呵呵~叫我要帮我仔再改名,仲想了好几个字出来,妈呀~“大师”改的名字太难听啊
最后“大师”话我个面型属于旺夫益子,身体很健康的,晚年儿女在身边
我只能心里呵呵呵呵~
“大师”叫我三日后揾佢睇下改名的事,我加了“大师”微信,可是完全睇唔到“大师”朋友圈,可能佢设置了不让我看
第一次听所谓的“大师”讲呢D嘢,信佢嘅人会完全相信,像我这种心存怀疑的人,只能呵呵

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-6-22 11:18
正常哩講。要過到三關先批後來既事既。我以前系網浦三幾年。一百個中真系有三幾個算到我以前既流年。。以前 ...

叫我家婆等D寺庙开了之后,要带我仔去过五关,又话叫我仔契一棵水边木(生长在水边的树木)但那棵水边木唔容易被人倒了。大佬啊,点知棵树几时会倒掉啊,政府建设话倒树就倒树啦

1万

3万

13万

上班一族

Ho0821 发表于 2020-6-22 11:22
改名唔系好麻烦乜,手续又繁琐

喺咯,我觉得我仔现在个名几好听啊,只不过笔画比较多

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-6-22 11:29
唔系哩種過關啊。過三關系要算命前。要先算你兄弟姐妹。父母等。哩方面都唔準既話。憑咩算到未來?哩三關 ...

咁佢又无讲你所讲嘅三关
上次屋企有三个水龙头坏了滴水,“大师”居然知道屋企边个方位有水龙头滴水,又话三楼顶有杂物无放好,楼顶有砖头,我家婆话屋企真喺咁,俾“大师”讲中晒
都唔知个“大师”真有料还是怎样

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-6-22 11:40
個大師肯定養鬼仔啦。。你越算哩種命。福份越減。越準就越大件事。。。我系網識個大姐姐。佢全家做道士既 ...

我家婆,我老公嘅表姐成日都去问神D嘅,我喺琴日好奇先跟埋去睇下个“大师”咩料

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

Mr.jk 发表于 2020-6-22 15:06
呢滴,真唔真,好简单啧,叫距估下你银包有几钱系度

我无出声啊

1万

3万

13万

上班一族

catharine 发表于 2020-6-22 15:47
真正有大师不会同你讲什么什么事例的,讲到改名,也不是这样改,比如果你五行缺木,那个名就要有三点水之类 ...

我仔个名其中一个字“灏”是有三点水的,而且五行属水

1万

3万

13万

上班一族

catharine 发表于 2020-6-22 16:24
改为还要计笔画,不是缺水就要有个三点水,而是要有金字边,因为金生水。即一个很简单的道理,只桶无水, ...

“大师”给出的字,也是三点水的,泳、添、泽
反正我觉得这些字不好听

2万

金牌会员

我细老个去查花查了缺咩,就算笔画黎改名,大师说黎D叫数理化改名

1万

3万

13万

上班一族

螺丝钉 发表于 2020-6-22 16:58
我细老个去查花查了缺咩,就算笔画黎改名,大师说黎D叫数理化改名

其实我想讲,人人都去找所谓嘅大师去改名,咁自己唔使动脑啦
而且,难道改了大师改的名字,就能改变命运?人生?
远的不说,就讲近了,难道你的名字,你爸妈的名字,你亲戚的名字,都要去问过大师先改吗?
真搞不透近些年来,咁多所谓的改名大师出现

1万

3万

13万

上班一族

catharine 发表于 2020-6-22 16:56
缺水的话不应该用三点水的字,应该用金字边,且要计整个名的笔画好唔好。

我仔出世后,我妈去问缺乜缺乜,也是说要有三点水,妈的,改的名字也太土了吧,叫 海洋。我打死都唔会俾我仔改咁嘅名。后来有一次我带我仔去打预防针,屏幕上显示那些小孩的名字,我看到了一个名字叫“欧阳海洋”,哈哈哈~我顿时笑了

2万

金牌会员

error 发表于 2020-6-22 17:10
我仔出世后,我妈去问缺乜缺乜,也是说要有三点水,妈的,改的名字也太土了吧,叫 海洋。我打死都唔会俾 ...

系咯。大师改名个D真系好土,不过去改名都要几百蚊的

1万

3万

13万

上班一族

螺丝钉 发表于 2020-6-22 17:11
系咯。大师改名个D真系好土,不过去改名都要几百蚊的

一个名字几百蚊,佢就好赚咯

2万

金牌会员

error 发表于 2020-6-22 17:20
一个名字几百蚊,佢就好赚咯

系啊,查花叫大师改名,要比几百蚊的

中级会员

算命,系种心理学!!

中级会员

查花个的应该系未同BB改名时就应该要查啦,间阵你个仔都甘大个了,又听话又好凑,身体又好,我觉得无必要查那些。

1万

3万

13万

上班一族

超级飞夹 发表于 2020-6-23 09:35
查花个的应该系未同BB改名时就应该要查啦,间阵你个仔都甘大个了,又听话又好凑,身体又好,我觉得无必要查 ...

唔喺我想查,喺我家婆同埋我老公嘅表姐话要查,佢地觉得我仔叻得济,我也是无语了
一个两岁小朋友,聪明D唔好咩?我反而觉得我仔越聪明越好哦

高级会员

最近睇 过一篇几真实的关于风水大师之类,里面讲到高人一般不是我们平常人可以出得起价钱请的,话可以问神治病的都是假的