顺德人BBS

你身边有这样的人吗?

中级会员

事情是这样,昨天晚上去饮酒,饮饮下,有个朋友带埋个肥仔过嚟,本身见佢就对佢无咩好感閪口閪脸咁,我地平时都是喜欢几个男系伦教D酒吧饮下酒玩下式仔吹吹水,饮到醉就回家,纯粹是想醉,好似人地D几十岁饮茶咁 习惯性的几个条友一得闲就约,个肥閪一过嚟就话,无女的,咁都有引,又话走去大良边D场边D场,讲成晚又唔走,然后 就饮啦,饮得两啖就吹牛,又问你识唔识边个,知唔 知边个,烦到閪咁.又话自己识好多人呀,介绍俾我地识呀点点点咁,反正成晚就九UP七喷,我朋友都是做生意的,但唔知道点识条咁的粉肠,我以为都是有富仔富二代个D吧,问清先知道 ,原来个肥閪是美团送外卖的,我不是歧视外卖,我是歧视他,那来的自信,都不同一个圈子,最老閪的就是,佢讲佢D朋友点点点有钱做咩做咩,我心谂你咁多牛B的朋友点解你送外卖的,,我又唔好意思问啵,佢所谓的朋友有钱好似D钱是佢自己咁,突然起一句话,这种人是觉得一两千万是小事,但叫佢罗三千蚊出嚟又罗唔到.唔知道点解D人可以咁自信,哈哈

1万

禁止发言

中级会员

呢个社会咩人都有,呢D人最讨厌

中级会员

美团外卖的 月入也有数千啊 比有些白领好高 ~{:titter:}

高级会员

中意刷存在感,交智商税

2万

金牌会员

感觉出黎吃饭好还是饮也,总有一个人系话题不停的

2万

金牌会员

吱吱咋咋 发表于 2020-11-20 09:49
无人讲野又5得架,哈哈哈,变成你望我我望你?

有时也多得这个人起带头作用

2万

金牌会员

吱吱咋咋 发表于 2020-11-20 10:04
就系咯!不过啊,斋吹牛又确实比较黑人憎既,最讨厌d人一味天花龙凤不切实际,系咪啊

所以同D岩频道的人出去开饭先有兴趣

中级会员

与非 发表于 2020-11-20 09:52
如果唔系寸我既話,我又唔介意有個哩類人吹水,當聽奇聞異事都唔錯

佢将别人的经历当成自己了,主要是烦呀,佢自己讲自己听,都无咩所谓,佢又要问你同佢互动呀.佢讲个D我都唔识呀,咁你话呀.

中级会员

螺丝钉 发表于 2020-11-20 09:43
感觉出黎吃饭好还是饮也,总有一个人系话题不停的

话不停好闲,唔好烦到其它人,佢仲要同你互动 好似成功学个D讲师咁,听懂的鼓掌,咁你点呀,哈哈哈哈哈.

2万

金牌会员

消极人生 发表于 2020-11-20 10:35
话不停好闲,唔好烦到其它人,佢仲要同你互动 好似成功学个D讲师咁,听懂的鼓掌,咁你点呀,哈哈哈哈哈.

甘真系衰过上课了

中级会员

螺丝钉 发表于 2020-11-20 10:59
甘真系衰过上课了

刷存在 感 ,人地唔理佢 佢 都仲要问你咁先叼閪.

注册会员

有可能是他自卑,怕你地睇5起巨,所以就系度吹吹下吧

中级会员

哈哈哈,又不跟这种人做朋友,他说什么都对我无咩影响,哈哈哈,

2万

金牌会员

消极人生 发表于 2020-11-20 11:17
刷存在 感 ,人地唔理佢 佢 都仲要问你咁先叼閪.

对黎D人好Q烦的,5知自己乞人憎的

高级会员

有个好鸠 up的亲戚...好寸好拽...孤寒上来个阵一百蚊两个小朋友分(利是)空虚寂寞个阵又会出小几千请我地食饭...不过尽吹水咯,成日踩我地班亲戚(其中一个都话晒系银行做经理咖,依然比句踩),成日讲的鸡汤文,叫我地上进,五好靠父母...讲到自己点叻点巴闭(不过句确实几巴闭,有钱有面有关系)。所以你都五好话有本事有钱的人就低调,我地个个亲戚就绝对不是(开百几万的进口车,坐句车就同你吹句自己开车技术好,又话比你开之类的,住市中心别墅咯,屋企有工人的,还配有司机)。真系比面句老婆,费事句空虚寂寞冷先陪句食下饭,饮下茶...

回复你两条, 居然有条要审核,我都唔知道个条是讲了什么了.等通过先知道  发表于 2020-11-21 11:35

1万

金牌会员

厄饮厄食的滚友,只不过,想厄饮一餐嗻。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

中级会员

或许  外卖员系拆迁户  家里有几层楼收租 太空闲才会做外卖员

中级会员

彩虹边的雨云 发表于 2020-11-21 09:36
有个好鸠 up的亲戚...好寸好拽...孤寒上来个阵一百蚊两个小朋友分(利是)空虚寂寞个阵又会出小几千请我地 ...

你所谓有钱的亲戚是博叼,你做银行经理的亲戚 是脾气好,如果换着我,可不是这样了,首先要搞清楚一点,你地家族是不是有事帮手就第一时间揾佢,如果你们有求于人就无得讲啦, 如果只是亲戚关系无什么来往,情况不一样啦,我们也有个这样的亲戚,情况同你差不多,之前毕业的时候叫佢介绍工作,又话我受唔到苦,又话我应该罗住个相机周围去去影多D靓相 好过啦,边做得呢D工(当时我爱好摄影,后来一直有兼职婚礼)自此之后,我家庭无同佢地联络过,只是见面打打招呼 ,后来到我创业有点起气,有一次见面又这样说话,我就一句嚟啦,我话:系罗,我地呢D揾唔到钱,你揾咁多钱又咁成功都唔带协下我地呢D穷人,你又讲咁多废话有閪用咩,又无实际上的帮助,我听你的说话对我完全无帮助 ,生命也不会得到升华,你讲百句都无用,我唔系唔努力,我系无人睇得起,你话啱 唔啱 呀,亲戚 .大概就是咁的意思啦,之后佢听了就笑笑口话,我睇下有咩可以俾到你做啦(以笑遮丑,场面佢有点尴尬 因为好多人听),之后我的生意开始有D起色,换完一部车又一部车,个仔又去D贵幼儿 园读,我见佢我都润下佢, 真正白手起家的有钱人,会低调,而且是想办法搞起个家族,而唔系吹牛去侮辱人地,你亲戚最多是暴发户, 再讲落去,人地一句就嚟,大佬,我又不是靠你食靠你住,你讲咁多托咩,有能力带协下我让我知道你多有实力才是呀,,你想想是不是.白手起家的知道能力越大责任越大.

中级会员

彩虹边的雨云 发表于 2020-11-21 09:36
有个好鸠 up的亲戚...好寸好拽...孤寒上来个阵一百蚊两个小朋友分(利是)空虚寂寞个阵又会出小几千请我地 ...

其实讲返转头 你咁相发泄证明其实佢对你们也有一定的帮助 ,要不然你不会受这种气,我依家个亲戚见到我都恭恭敬敬,唔会好似以前我咁,因为我已经不是以前的我,虽然我都是喜欢吹牛,但我唔会好似佢咁,有乜野 发外的我都先会揾亲戚朋友报价先,同样的价格都是熟 人优先,成功是最大的报复.虽然佢比我有钱,但有一点我自力更新我不是要你施舍我呀,我说话不能大声?因为我深知这种人只会有语言上面的交集对我没有实质性的帮助 ,最大的帮助就是当年刺激了我吧,只明有D人觉得自己高人一等 ,优越感,但对于某些人来说 你有钱关我閪事 我要听你的?

高级会员

消极人生 发表于 2020-11-21 11:31
其实讲返转头 你咁相发泄证明其实佢对你们也有一定的帮助 ,要不然你不会受这种气,我依家个亲戚见到我都恭 ...

无求句帮忙喔
句不是爆发户,句家族本来有钱,同有钱人同政府的人好有渊源,句自己能力也出众,好似成功从政了...
句老婆对我地几好的,大家都是比面句老婆,而且句老婆能力好出众的,赚好多钱
讲真,我男家个边,除了我同老公麻麻地,其他家族成员都过得不错的
忍他,主要他人品也不坏,只是口多
而且大家都重感而不是利益关系

中级会员

彩虹边的雨云 发表于 2020-11-21 12:03
无求句帮忙喔
句不是爆发户,句家族本来有钱,同有钱人同政府的人好有渊源,句自己能力也出众,好似成功 ...

澎涨了,是这样,

高级会员

有句,朋友既朋友就是朋友。。。酒逢知已千杯少。。。