顺德人BBS

返回列表 发新帖
楼主: weeeeeenc

老婆vs兄弟

禁止访问

禁止访问

中级会员

YZZ1107 发表于 2020-11-27 16:35
对啦,女嘅同埋闺蜜出去久不久见面,都会有咁!好多野都要将心比心架啦

如果我5将心比心的话,甘我就直接5俾距出去了,我自己D老友要么嫁得比较远,要么工作原因平日好难约到出黎,再加上自己落班后要凑仔女,所以我系极少同朋友出街的,只能讲有时候的放纵会变理所当然

禁止访问

中级会员

Ho0821 发表于 2020-11-27 16:46
喈你平时无节目?屋企人系你第一位?

平时落班后就自己凑仔女,老公忙,自然就要自己多D时间陪仔女,屋企人不是第一位,甘应该边个先系第一位

中级会员

YZZ1107 发表于 2020-11-27 16:58
咁只系你朋友都离你比较远同埋工作原因。男人系咁架啦!唔好理句咯!好似你以前咁,唔稳句句自不然会问你 ...

我最怕到时迟了,身体D野,边个知几时有事,以前无问,因为以前工作无甘辛苦

1万

金牌会员

weeeeeenc 发表于 2020-11-27 16:21
我已经系当面叫左我老公好多次早D返,我觉得我5属于妻管严,距同我讲出去,我都叫距去,有阵距5想去,我 ...

其实,我都知道做妻子的无奈。而且,每个家庭都有各自的难处。但你明知道老公晚归,只是同拍档合伙人欢聚。又不是做出一些见不得光的事情,倘若你不放心,可以向老公申请一同前往。如果你要劝戒老公,就只能够单独同老公商谈。而不是找老公朋友啰嗦。。找老公朋友,只会适得其反。。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

1万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-11-27 17:02
我就同意你讲法了,甘样直接同对方讲,系人都唔爽啦

白纸黑字,微信发出。比面对拍挡当场发泄更加深一层灰霾。令人唔爽

中级会员

依旧风光 发表于 2020-11-27 17:35
其实,我都知道做妻子的无奈。而且,每个家庭都有各自的难处。但你明知道老公晚归,只是同拍档合伙人欢聚 ...

你好似搞错个重点,我担心的5系我老公出去做乜,而系距夜返,第朝又凌晨就起身,高强度劳动,身体顶5顺。其次我就同距朋友讲了一句话,而且这个朋友平时都有一齐饮茶食饭的,如果甘都算系啰嗦的话,甘以后估计要绝交了

中级会员

Ho0821 发表于 2020-11-27 17:20
我嘅话,我会答系自己咯,其实我觉得婚后,你都可以有自己嘅生活、空间,无一定要围住屋企人转

如果屋企人对自己5好,估计就系自己第一位,但系我这个家庭个个都对我好好,所以我先会将距地放系第一位,再加上我家婆日头同我凑细路,距以前为了D生意熬到个人周身毛病,宜家我老公接手了,距就帮我凑细路,一日三餐准备好,甘我收工之后自己凑返细路不是好正常么。不过可能大家的生活方式不一样,所以会有不认同

1万

金牌会员

weeeeeenc 发表于 2020-11-28 08:57
你好似搞错个重点,我担心的5系我老公出去做乜,而系距夜返,第朝又凌晨就起身,高强度劳动,身体顶5顺。 ...

我亦无说你老公做乜。只是在情理上分析研究,无论你以什么方式去劝告老公不要晚归,也不可以随随便便就惊动老公的朋友。你这样做,收到微信的朋友会有何想法。俾着你个心也不安乐。好似带坏你老公咁。为了是非曲直。只有远离你的老公。或许你不需要这些猪朋狗友,但你老公呢?是不是和你一样,也不需要这些朋友的帮助。

中级会员

依旧风光 发表于 2020-11-28 09:18
我亦无说你老公做乜。只是在情理上分析研究,无论你以什么方式去劝告老公不要晚归,也不可以随随便便就惊 ...

其实你地讲既DD,我都明,因为以前试几次过饮到半夜醉到返5到黎(平时5烟5酒),第日又去做野,我自己都考虑了好耐先决定同距个朋友讲,再者就系,距地成班兄弟D感情无甘脆弱,特别距这个朋友,以前有一段时间我真系感觉距这个朋友系我地之间的“小三”,当然这个系吃干醋,可能关心则乱就系讲我这个情况了。不过欣慰的系只佬理解我,亦都处理好了同埋个朋友D野,今晚又去公司聚餐了,冧冧下,一系距夜返都系叫距第日米开工,5系,话又5听,讲又5得,都5知点

1万

金牌会员

weeeeeenc 发表于 2020-11-28 09:28
其实你地讲既DD,我都明,因为以前试几次过饮到半夜醉到返5到黎(平时5烟5酒),第日又去做野,我自己都 ...

我明白,你很爱你老公。也很为老公着想。其实,说来说去也是为了这头家。在这里,有大家的辛辛苦苦,血和汗的交织,建立起来的一个家庭。人人平安。

中级会员

叫我T爷 发表于 2020-11-28 11:34
男人系甘架啦,晚上无节目的话你仲担心啦,日本人话斋,男人成唔成功就睇距晚上几点回家,收工就回家的证明 ...

D位仁兄应该无体其他评论了,就系话有叫距早返,但系5听

中级会员

如果是合伙做生意,只要双方男的任何一方老婆俾意见 一般好快就会产生矛盾,经验之淡。

中级会员

消极人生 发表于 2020-11-28 23:28
如果是合伙做生意,只要双方男的任何一方老婆俾意见 一般好快就会产生矛盾,经验之淡。

所以我一个月都5去公司一次,只系平时幕后入下数,公司所有业务乜意见都5俾,今次系私人野,我老公最早啊阵就同我讲过,如果其中一个老婆去公司做或者参与的话,公司好快玩完

1万

5万

禁止发言

中级会员

error 发表于 2020-11-27 15:04
我老公不顾家的,晚晚半夜三更先翻,我管不了,我都不理了,任由佢自生自灭

同样的老公,同样的老婆

中级会员

error 发表于 2020-11-27 15:31
我试过每晚在微信叫我老公早D晚,之后佢觉得烦吧,成日敷衍回我“得啦得啦”,之后我都唔叫佢早D翻咯,由 ...

真系太相似了,每次都话好快番,即刻番。但过去咗3个钟,都不见人。后来都不想理了

中级会员

其实可能系误会来啫,讲者无心,听者有意。一句说话讲出来,每个人理解的都不同,不用介怀。

1万

3万

13万

上班一族

jack701 发表于 2020-11-29 00:30
你性格唔系好爆既咩

你错了,唔超我底线,我系绝对能忍住不爆发

中级会员

确实如此   跟男友初初开始的时候  第一次距同距朋友出夜街   去到好夜  我隔半个钟微信距一次  距话好快  后来变咗4点先翻  之后我从唔理距几时翻  但自从果次之后  出去之后都会耐唔耐发微信被我  距翻紧  果真好快就翻到  男人系咪有点FX呢(唔系话全部男人  个别的)

中级会员

4094 发表于 2020-12-5 08:26
确实如此   跟男友初初开始的时候  第一次距同距朋友出夜街   去到好夜  我隔半个钟微信距一次  距话好快   ...

我一直都好少距出去就微信距几时返的,反正距出去之前会同我讲出去做乜,甘距都有野做了,我就费事搵住距啦

中级会员

吱吱咋咋 发表于 2020-12-8 09:32
凡事都系双面既,你觉得5好既同时都有好既一面。
你放宽d,既然你出声,句拍档又发表意见,甘大家都5好嬲 ...

如果系我自己老公搞到人地老婆有意见的话,我觉得系真系关自己事的窝,不过乜都好啦,宜家无事了,距拍档都阿嫂前阿嫂后了