顺德人BBS

楼主: 包尼笑

点解我会遇到甘衰的家婆。。。。。。。

中级会员

相见好,同住难。。所以婆媳关系永远都好难相处的。距不帮忙就自己辛苦D,努力D稳钱咯!~只要你老公系站在你那边就不怕了。夫妻同心,其利断金。。

中级会员

加加123猫猫 发表于 2020-12-5 16:19
我家婆由细到大偏心个女,什么最好是留给个女,死怕蚀底甘,出去吃饭从来都是我老公出钱,次次实叫姑仔同 ...

我都想话点解会有甘的家婆,距真系不之怕有老的一日无人理的。

2万

金牌会员

可能你家婆不想生你老公,但无办法局住要生,所以就将憎恨投射系你老公身上

2万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-12-5 17:21
呢种亦系一种可悲,生又难受,落又话节堕,我就宁愿佢狠心D落佢算了

好经常有甘既情况家,所以LZ5明点解句家婆甘对句老公,多少就有点故事在了

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

我想不明白,点解作为儿女,总是候着父母的钱??我觉得嘛,几万蚊,自己出去银行贷款也可以啊。有句说话叫做“亲生仔唔似近身钱”。还有作为新抱,点解要对比?家婆钟意俾几多钱个叔仔结婚系佢嘅事。老是抱怨父母不帮自己,倒不如自己独立,想办法解决。

+1  发表于 2020-12-8 10:14

1万

3万

13万

上班一族

qq378406975 发表于 2020-12-5 09:21
可能局外人,有时候霖开,帮就是权利,也不是义务。孝是义务,不是权利...大家讲明系借会不会好点

真想不明白D人点解总是要求父母要帮自己,帮你就觉得父母好,不帮你就觉得父母衰,做人父母甚艰难啊!!

1万

3万

13万

上班一族

包尼笑 发表于 2020-12-5 09:32
我老公从我地结婚后就对距妈不理不问了,距好憎距了。

呐~你都话你老公结婚后就对自己阿妈不理不问还好憎个阿妈,如果我系佢阿妈,我都唔帮你啦。真系有事钟无艳,无事夏迎春。

1万

3万

13万

上班一族

努力一点点 发表于 2020-12-5 10:42
孝巨老豆,个老人家吾同巨臭个孙女,俾外家来动。做家婆好极都有限。甘结婚都系个老公搞掂添。
你大人大 ...

有D新抱系咁的,家婆帮凑都嫌三嫌四,诸多意见的,又话呢样咁啊样咁。我见过很多妈咪都咁嫌弃家婆的,觉得个B俾自己阿妈凑先系对的

1万

3万

13万

上班一族

sky-rossi 发表于 2020-12-5 15:23
系我就5会揾D老人家借钱了 明知距系甘既人  亲生阿妈都甘讲  老人有自己的打算 反正 没希望就没失 ...

我都觉得有D人总是想着父母D钱,老人家辛苦大半辈子,才有那么些少钱,希望老来有钱傍身。大家都知道,现在D人,毫无人性的,不理父母的。所以那句话“亲生仔唔似近身钱”系说得对的。

1万

3万

13万

上班一族

加加123猫猫 发表于 2020-12-5 16:25
所以话呢时候,为什么有的老人家到老时,自己亲生孩子不理她,主要都系年轻时做的事,怎样对待偏心,有的 ...

父母都是偏心的,没有绝对公平的!所以作为儿女,自己的心态很重要。老是耿耿于怀父母偏心谁,有意义?同理,要是楼主也有两个儿子,她自己是否能做到不偏心?

自己心态放宽,自己强大就行了,养大了就要还义务  发表于 2020-12-6 10:44

中级会员

楼主,你要睇得化的,人与人之间很讲一种缘份,距同距有缘份的,距肯定会扑心扑命为这个人,你话家婆唔凑你个小朋友,等外婆凑,我林应该系你家婆当时有去打工,距唔想辞份工,帮你凑小朋友,因为距仲有个仔未结婚,距仲要稳钱,我觉得这心理好正常,讲到问家婆借钱唔借,不单止你家婆系甘,距都仲有两个仔,我家婆是只有一个仔的,但平时的钱都计得好真的,我地有交家用的,但平时的仔女使距10蚊鸡,都要收返钱的,距唔系当面问你罗,系明知用佐10蚊,我去俾返距,一俾,距马上袋入袋了,据我所知距又唔系生活好困难的人,但人地系甘眼紧的钱,自己可以点呢?

哪里  发表于 2020-12-6 10:45

中级会员

家家有本难念的经,求人不如求己。。。。我也一样,人家怎对我,我就怎么对人家。我不欠她了。现在她自己去敬老院。。。我都懒得理。有句话叫:不经他人苦,莫劝他人善。。。。

中级会员

超级飞夹 发表于 2020-12-6 09:08
楼主,你要睇得化的,人与人之间很讲一种缘份,距同距有缘份的,距肯定会扑心扑命为这个人,你话家婆唔凑你 ...

真系家家有本难念的经,我想话距D孙跟距地姓的,距都大条道理不带,我妈都有工的,大家同样系人,点解人地懂得取舍呢?反正以后距老,距帮边个就去稳边个,距无帮过我地。

2万

金牌会员

Ho0821 发表于 2020-12-5 17:27
我就好憎呢种父母……

早两日有个新闻,讲个11岁细老女系屋企咩都要做,家务,凑弟妹,父母不喜欢句,做咩都5岩,句只能默默忍受

高级会员

马上闭关 发表于 2020-12-5 14:20
如果你地两公婆做得出你家婆咁样的行为对翻她。不觉得你们变成跟她一样了吗?变成自己最讨厌的那种人了。小 ...

有点庆幸我生的是女儿,哈哈,如果第日我老了,我个仔赶我出街,我霖我个心肯定拿住拿住痛,还是你三观比较正。就如我老公,虽然同屋企人关系五好,但我都希望可以缓解他们之间的关系。

1万

3万

13万

上班一族

sara1212 发表于 2020-12-8 10:11
有点庆幸我生的是女儿,哈哈,如果第日我老了,我个仔赶我出街,我霖我个心肯定拿住拿住痛,还是你三观比 ...

唔怕,就算个仔赶你出街,自己有钱的话,去养老院住,更加潇洒,更不用睇个仔同新抱的面色去过日子

中级会员

error 发表于 2020-12-8 10:31
唔怕,就算个仔赶你出街,自己有钱的话,去养老院住,更加潇洒,更不用睇个仔同新抱的面色去过日子

养老院都5系你想去就去的  排队排到死都未轮到自己

1万

3万

13万

上班一族

sky-rossi 发表于 2020-12-8 10:41
养老院都5系你想去就去的  排队排到死都未轮到自己

有钱好办事,哈哈哈~

1万

金牌会员

你以为去养老院住好潇洒?毕竟,这里不是自已一草一木搭建起来的窝居。一旦离开了自已的窝居,到养老院,这里就只有一张床铺属于自已的。。。。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

1万

3万

13万

上班一族

依旧风光 发表于 2020-12-8 10:46
你以为去养老院住好潇洒?毕竟,这里不是自已一草一木搭建起来的窝居。一旦离开了自已的窝居,到养老院 ...

住养老院都起码好过睇新抱和不肖子的面色吧?还有有些变态的新抱,虐待老人的,新闻都经常有报导啦

1万

禁止发言

高级会员

哈哈,无打算二胎,留翻D钱第日住养老院

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-12-8 12:10
養老院差過須仔好多。。。我見過七老八十既人,系老人院比人綁住餵飯,猛質猛質。。。。又要比服務既姨姨 ...

去D比较好、比较高级那种养老院嘛,去D普通的老人院鬼唔喺俾D服务阿姨虐待。

1万

3万

13万

上班一族

sara1212 发表于 2020-12-8 13:59
哈哈,无打算二胎,留翻D钱第日住养老院

对,生一个就好了,生得再多,对自己唔好嘅,真喺生旧叉烧都好过生佢。留翻多几个钱嚟养老好过佢

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-12-8 14:23
高級既過萬一個月。你比得咁既錢,仲怕子孫比面色你?你唔比面色佢地就幾好了。。。衝來要受面色既父母, ...

你咁想法就错啦。我爷九十几岁了,有四个仔,佢个个新抱都唔钟意照顾佢,佢D孙多数都唔理佢的,喺得我同我一个堂姐经常回去看望佢,有时候买D嘢食俾佢。我爷有十几万啊,咪一样D子孙唔理佢。不过有时候有D人喺好绝情好冷血的,但自己做翻自己作为孙的本分就好了,唔学得D长辈咁扑街

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2020-12-8 14:34
未講笑拉。十幾萬,每人分都唔夠幾千。咁就想理佢?你啊爺既錢,出去住允人服侍。年幾就用完。。。

九十几岁的老人家,长期吃药的,难道个个老人家都有最少一百几十万?按你咁想法,即喺好有钱才值得让子孙去理佢,无钱就不值得去理佢,是吗?做人唔得咁样的

高级会员

error 发表于 2020-12-8 14:20
对,生一个就好了,生得再多,对自己唔好嘅,真喺生旧叉烧都好过生佢。留翻多几个钱嚟养老好过佢

是呀,我都系甘林,一个就够了