顺德人BBS

楼主: 努力一点点

众口难调的人

中级会员

系我地尼D80后来讲,大多劳村生活又知道上一辈的人稳食系好艰难的,都会懂得珍惜食物的。只是现在生活条件好了,都识得食咯,喜欢大鱼大肉,因为有条件。但我发现我厂,我真系好难容易有个甘样的人。生产工广西的女人,都37/8岁了。明明我一个比她生活条件好的本地人,都可以接受到D午餐饭送,就她,次次食饭都话尼个吾好食 那个不好食,直接倒的多地过食落肚。了解过她的“背景”,广西大山出来的,家有一个女儿系乡下家婆凑,老公同自己系顺德租屋打工稳食。但就系普普通通的一个外乡打工妹,实在系食个方面真系挑。今天天气还好,有太阳出,她自己饭菜转了一个圈就只好骑电动鸡出去买了镘头食了。我出声讲同她讲了,既然公司饭菜不岩口味,你干脆吾好系厂食,因为一个员工餐7元,员工扣2元,公司扣5元的。今日个个员工都食得满意又可口,剩得你一人倒饭,用我地顺德人讲,好无脊骨的。。连我都不自觉肉赤,唉!   个另我念起,我老姆成日讲,未富先娇,而家D人都系自己宠坏自己。好似我地个时,边有甘经贵啊,都系挨出来的,挨死就算数咯,死做难做稳得小小野食,都吾舍得食,吾舍得使,草草埋埋先得小小钱用来起屋或者做其他大事的。唉!然后,我家婆巨都成日讲,系而家社会,生活好左,若果都系穷到裤穿窿,真系吾系社会造成,系人为的,无病无痛都无钱架人,系自己造成的。吾勤力叠埋心水稳钱只懂享乐,就直头抵捱穷的。一样米养百样人。有人穷到无钱开饭都会走去买烟来食,有人身上有一百蚊,都吾舍得用个1蚊鸡搭车情愿行路。。。唉!

1万

5万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

喺咁嘎啦,叫佢自己唔好喺厂食,唔好以为自己俾2蚊一餐就可以喺度随便浪费食物

2万

金牌会员

饭堂自从换个啊姨后,无啖好吃,哎,真想念以前啊姨

中级会员

系以前间公司系免费餐的,不过饭堂自动比老细的亲戚承包之后就无系到食了,自己带饭;宜家D到近屋企,直接返屋企食。饭堂都系食大锅饭的,无可能百分百满足每一个人,米太难食就得了

高级会员

我觉得正常喔,我地饭堂都系甘,好多都倒的,真系食五惯...有时食完都要叫外卖先够饱

1万

3万

13万

上班一族

好怀念以前公司包吃的,二三十人吃饭,老板特意请了一个大厨,一个厨工,每天都有靓汤饮,还有美味的饭菜

1万

禁止发言

高级会员

饭堂剩饭剩菜有倒去喂鱼或者猪的人来倒走吧。。。。

高级会员

到到都有呢类人啦

中级会员

楼主咁讲好似无错,不过我也是每天在饭堂食饭倒多过食,以后都要改一下我浪费的习惯先得。

中级会员

一样米养百样的,系甘的啦。可能不是她的口味。

中级会员

我食乜野都系食得干干净净的 可能系阿妈的遗传  有时候系出边食饭见到D人食剩晒好多野 真心觉得好浪费   至于系饭堂倒饭个D行为  打心里鄙视这些行为

中级会员

sky-rossi 发表于 2021-1-12 16:29
我食乜野都系食得干干净净的 可能系阿妈的遗传  有时候系出边食饭见到D人食剩晒好多野 真心觉得好浪 ...

对。食吾晒就吾好装甘多嘛,情愿吾够饭再装过嘛。要好好教育下一代的人才了

中级会员

彩虹边的雨云 发表于 2021-1-12 14:55
我觉得正常喔,我地饭堂都系甘,好多都倒的,真系食五惯...有时食完都要叫外卖先够饱

但吾会餐餐都话吾饱挂,我厂个靓囡餐餐都吾食得晒的。以前系学校,D同学仔都会话,吾饱食吾晒俾D周围同学的,细佬仔真知道眼阔肚窄时,学会分享啊。。。所以我就真系睇吾惯了,

中级会员

小小Q 发表于 2021-1-12 17:27
女人来讲我都算杂食,除了生的,嗖的,食唔掂之外,乜都得,只要能食饱就得,唔挑食,毕竟穷到大,有得食都 ...

对身体吾好的还是小食为妙。所以话,食有几多着有几多,整定的

高级会员

努力一点点 发表于 2021-1-12 17:13
但吾会餐餐都话吾饱挂,我厂个靓囡餐餐都吾食得晒的。以前系学校,D同学仔都会话,吾饱食吾晒俾D周围同学 ...

你系未预到的好难食的...
我地饭堂经常都辣,我最近都食到两次喉咙痛然后感冒咳了,你话点硬住头皮食啊...
我经常都叫外卖的

高级会员

吱吱咋咋 发表于 2021-1-13 08:54
甘你5好要甘多,有些人连食都无得食啊,阴功

关键饭堂的大叔都是舀甘多

中级会员

归根到底是无感恩的心,浪费是内心狰狞的表现。

中级会员

个D倒饭的人应该去睇下冯小刚的电影1942  大饥荒D人无野食连树皮都食 最后树皮都无得食  连大雁D屎都食 有D又卖仔卖女去换去一升半升米  哎~~

中级会员

吱吱咋咋 发表于 2021-1-13 08:54
甘你5好要甘多,有些人连食都无得食啊,阴功

已经系无要咁多,但是基本饭堂煮辣,好难食得落口。{:dizzy:}

中级会员

佢大山来的,是不是不想人地睇唔起佢,所以特意整到自己咁尊贵。
我对食无乜要求,曾经有人话我猪口狗利,乜都话好食。哈哈!!{:lol:}

中级会员

睇晒你D字,我觉得你系一个好识把持住头家的女人,如果我老婆好似你咁就好了,不过你上面讲个D口味唔怪得人,的确是每个人不同可能佢自己真系食唔惯都唔出奇,有的人特别古怪,有的人喜欢吃食,好似螺丝粉咁,次次我地办公室D人食我都觉得好似坑渠咁味好想呕,一样的道理,所以于对饮食文化嚟讲我也是尊重对方的,好似我唔食蛇,水鱼这些一样,人地觉得我挑,其实我真吃不落口