顺德人BBS

小孩子说话晚要重视

1万

3万

13万

上班一族

大半年之前觉得我仔学讲话的程度跟同龄小朋友不同,甚至比佢细嘅都会说很多话了
很多人说小孩子晚说话不怕,又话读幼儿园之后就会讲说话多了的
这样子拖下拖下,最近我妈叫我带我仔去人医检查下咩问题
然后琴日特意请假去检查了,做一些测试评估下,结果很低分,说是语言发育迟缓
期间我发现测试的内容,我很多都没教过我仔嘅,所以我仔唔识
今早又拿报告结果俾医生睇,医生叫我去大良妇幼再做多一次检查
医生建议去上早教课或者找相关机构进行干预,做康复治疗
其实我觉得喺我平时很少教我仔,仲有每晚我仔一食完饭我家婆地又带佢出去了,翻嚟基本上已经瞓了,所以佢识嘅嘢很少
唉~下周又要请假带仔去检查,睇下妇幼嘅医生有咩建议先做打算啦
现在只能每晚不准我仔再出街了,我要每晚教佢学嘢学讲话了,又死不少脑细胞

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

与非 发表于 2021-4-15 15:16
咁你仲要留意埋數學能力。背書能力。讀幼兒園一兩年就好醒目既。如果發覺哩兩個能力都一般。就要看下點訓練 ...

下周去妇幼再检查下,不过我霖结果都喺一样的,估计测试的东西也是很多我没教过我仔

中级会员

我都系今年2月底带了女到妇幼保健院做测试,交左380元然后做一系列架评估,得到架有什么轻中度孤独症,得32分。于是,我当时下午即时带个女去入读小班,交了3650元入班班了。再第二次去保健院个医生问我地两公婆,我话同个女去班班了,感觉一听我地讲同个女去读班班之后,都无甘严厉批评我地了,只是叫我地两公婆带多小小个女出街玩,多D教她看书分眼耳口鼻等等常识,吾好睇甘多电视或者听甘多宝宝巴士尼D音乐卡通。就得甘了,,,

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

努力一点点 发表于 2021-4-15 15:25
我都系今年2月底带了女到妇幼保健院做测试,交左380元然后做一系列架评估,得到架有什么轻中度孤独症,得32 ...

琴日下午喺人医二门诊做了测试,每项都得60几分,语言那项就得40几分,得出结果是语言发育迟缓。而且我仔做测试时候很多都唔配合,今早医生喺叫我去妇幼再检查

1万

3万

13万

上班一族

摞D积木教佢按要求做出对应的,摞D镶嵌板叫我仔自己嵌翻好,叫佢做指令动作,仲有做指出自己的五官在哪里,拿出一些图片俾佢按要求指出哪个是哪个,至于话会识讲咩词语,都是问家长的

1万

禁止发言

1万

3万

13万

上班一族

小小Q 发表于 2021-4-15 15:43
你仔几岁??我记得我女细个时都系在家多,我都无得闲去教拒,大概是岁靓2岁,未去班班前,然后呢我就买很 ...

我仔现在两岁十个月啦,我喺买佐好多书,但平时很少教佢,佢自己睇几睇就丢一边去。有些斑马英语的卡片,我有时候教下佢,佢有D记得。平时我家婆凑佢,也很少教佢,我家婆就自己玩手机刷抖音或者玩手机麻将,由我仔自己睇电话自己玩

中级会员

error 发表于 2021-4-15 15:30
琴日下午喺人医二门诊做了测试,每项都得60几分,语言那项就得40几分,得出结果是语言发育迟缓。而且我仔 ...

妖,甘都好过我个只野,其实真系吾使甘紧张啦,巨只系迟小小讲野之,表达能力尼个都系靠多读书来训练出来的。我地细个时边有甘多野架,又米一样成大班去玩去适应集体生活,然后读书甘样。
我系好大头虾架,反正平时同个女玩都无乜野觉得巨吾妥,但去到保健院,个医生,哇,个医生直头话到我个女系智障甘,真系顶巨吾顺,成日就系抓住我个女一出细就入过保温箱,,,反正我就觉得个保健院系无厘头的,真系有心,去广州儿童医院检查,还有些小成果,毕竟你都系人医做过测试,没必要再花这种钱了。

1万

金牌会员

我也想问,个仔岁几?我俩只马骝都是九个月后开始咿咿呀呀学语的,到了一岁左右就学识了基本的单词,如爸爸,妈妈,嬷嬷之类。其实,你能够狠心的话,同仔仔到早教班,与其它同学仔一齐玩,会事半功倍。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

1万

3万

13万

上班一族

努力一点点 发表于 2021-4-15 15:53
妖,甘都好过我个只野,其实真系吾使甘紧张啦,巨只系迟小小讲野之,表达能力尼个都系靠多读书来训练出来 ...

真系要出广州儿童医院啊?我预约了妇幼的下周一早上了

中级会员

小小Q 发表于 2021-4-15 15:43
你仔几岁??我记得我女细个时都系在家多,我都无得闲去教拒,大概是岁靓2岁,未去班班前,然后呢我就买很 ...

这个同保健院个医生叫我地两公婆一样的讲法,叫我地买D卡片然后教巨尼个系苹果,尼个系香蕉,,甘样,就系甘啦,无其他野了。一样系甘讲法的

1万

3万

13万

上班一族

依旧风光 发表于 2021-4-15 15:56
我也想问,个仔岁几?我俩只马骝都是九个月后开始咿咿呀呀学语的,到了一岁左右就学识了基本的单词,如爸爸 ...

我仔一岁前会叫大大,姐姐,爸爸,细个时候总是叫我姐姐,现在大了佢先叫我妈妈

禁止访问

1万

3万

13万

上班一族

YZZ1107 发表于 2021-4-15 15:58
我见抖音,以前今日关注主持人——薛乐。句个仔都系语言发育迟,你可以上去睇睇句抖音,睇睇句系点开展教育 ...

我一直都有关注佢,佢喺带佢仔去上感统课程,同埋去相关机构上课学习

中级会员

error 发表于 2021-4-15 15:56
真系要出广州儿童医院啊?我预约了妇幼的下周一早上了

我地系保健院做评估测试同你系人医一样系甘样测试的,无乜看。你试下挪人医的报告俾个医生,睇下巨有无再叫你重做测试,若果重做,你就无需要了,因为真系一样系甘测试的。

1万

3万

13万

上班一族

努力一点点 发表于 2021-4-15 16:03
我地系保健院做评估测试同你系人医一样系甘样测试的,无乜看。你试下挪人医的报告俾个医生,睇下巨有无再 ...

好的            

1万

3万

13万

上班一族

小小Q 发表于 2021-4-15 16:13
我觉得如果你D屋企人肯花多点时间去教下拒识字认字,应该无咩问题的,很多都是前期无引导好,小孩都系从细 ...

我也是喺佢好细个嘅时候就买好多卡片,书,还有一大堆绘本,可是我自己都唔知点讲绘本

中级会员

正常儿童两岁就应该就读幼儿园。。。

1万

3万

13万

上班一族

山高皇帝远 发表于 2021-4-15 16:18
正常儿童两岁就应该就读幼儿园。。。

幼儿园是两岁半

中级会员

小小Q 发表于 2021-4-15 16:13
我觉得如果你D屋企人肯花多点时间去教下拒识字认字,应该无咩问题的,很多都是前期无引导好,小孩都系从细 ...

岩啊,我认同架。而家晚晚都同巨玩,挪D卡片玩,当然我都吾识教,就只系同巨玩甘样咯

中级会员

error 发表于 2021-4-15 16:21
幼儿园是两岁半

早教班,岁半都收。。。

中级会员

已经迟别人家十个月就读,一大班小朋友一起学习、游戏,所学之长不是非一般的快,日日有新鲜。。。

1万

3万

13万

上班一族

小小Q 发表于 2021-4-15 16:38
系罗,我都唔识,不过就是最简单的教,但是我觉得都要个小孩子肯学先得,否则你肯教,拒都唔彩你,还好, ...

我发觉我仔比较喜欢学英语,我每次刷抖音时候总是有伴鱼绘本或者斑马英语AI课那些推广,我仔会睇好多次唔俾我刷走个视频,有时候会跟住视频里面嘅英语单词读出来

1万

3万

13万

上班一族

小小Q 发表于 2021-4-15 16:40
我当时那个班班是私人开的那种,我女大概岁十,就去上了,因为我要开工稳食,我老豆又成日病,我无可能日 ...

所以我都打算凑去早教班上翻几个月课程追翻D进度,之后9月上幼儿园,不过都要等下周一去妇幼睇下医生点建议先,因为人医那边的医生喺有建议上早教班

1万

3万

13万

上班一族

小小Q 发表于 2021-4-15 16:48
那不错呀,要是拒感兴趣就加强培养,小孩从小培养好。我女呢就无所为的,只要有伙伴一起做呢件事,拒都有 ...

屋企附近又无乜小朋友一起经常玩,所以我仔基本上都是自己在家玩,或者下午时候屋企人带佢出去有小朋友玩的地方。我妈地又话中文都未学好,叫我唔好成日教佢英文。我仔每次饮嘢要同人干杯,佢识讲cheers,我教过佢鱼鱼叫fish,佢见到实物也会自己讲,教佢猪叫pig,然后佢成日自己都讲pig。讲真呀,中文我觉得好难教啊,感觉英语好教D,可能我自己由细到大都比较喜欢英语,连大学学的专业也是选英语......

高级会员

error 发表于 2021-4-15 16:49
所以我都打算凑去早教班上翻几个月课程追翻D进度,之后9月上幼儿园,不过都要等下周一去妇幼睇下医生点建 ...

那就去早教试试呗,我个女都无上早教葛D,读幼儿园都系3岁3先去,刚去了一个多月,不过距本身个人算是比较多也讲,晚晚训教前都暗暗沉沉自己唱下歌,普通话都讲得好流利下了,都是睇电视自己学的

1万

金牌会员

sara1212 发表于 2021-4-15 17:31
那就去早教试试呗,我个女都无上早教葛D,读幼儿园都系3岁3先去,刚去了一个多月,不过距本身个人算是比 ...

说起普通话。我两只马骝说普通话相当流利,也很准确。可惜的是,说粤语(即本地语反而不准)。有时候听到发火
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

1万

3万

13万

上班一族

依旧风光 发表于 2021-4-15 20:54
说起普通话。我两只马骝说普通话相当流利,也很准确。可惜的是,说粤语(即本地语反而不准)。有时候听到 ...

我同学话佢个女去了幼儿园两个月,现在张嘴就是普通话