顺德人BBS

7.29 吐槽日

中级会员

今日早上送个仔翻学然后准备到公司了,突然收到老师电话;话晨检时发现小朋友喉咙好似有白点,怕是疱疹所以叫带去医院检查。去到医院排队等了一个多小时终于到我地,医生仔细检查两次都话无疱疹,后来就开了清热颗粒备用提醒注意饮食清淡。
     因为翻到屋企已经差不多十一点还未吃饭,所以打算叫小孩下午就在家算了;因为反正家婆系屋,可以帮看住那我可以上班唔使请假一日了;点知家婆话“今日去听课果度(姐系外面滴洗脑,专叫老人家去那些地方)最后一日完课,有礼包送出;睇住细佬点呢?一系带埋去,出去等公交好快,系钟楼公园落车行几步就到了。”我当时听到已经都好嬲,但都忍住回复:“你唔得闲啊,咁算啦;我问问老师可以返学无啊!”后来我问了老师意见,老师话无疱疹的话,拍个病例诊断描述比校医,可以返校;
      其实真系好嬲,个孙健康竟然比不上那些所谓大礼包;其实都系距自己比钱洗脑的,哎;日日睇新闻有咩用,日日都要出去滴地方。之前同人讲,自己命唔好,老公走得早,自己又无退休收入;点又死去果滴地方!上几个月我未有工作时,仲话我知果度招人。一周休息一日,上八九个钟;我话我把口唔得,唔适合做卖野!其实因为我唔想学滴人咁稳滴老人家入坑,真心做不出咯!
     其实距每日都出去果滴地方,仲要每日去两处不同;我知道我讲都无用,所以平时距去边我从来唔干涉的,非必要都唔会要距帮看小朋友,两个小朋友基本都系我自己凑翻的!但个孙今日请假帮忙带半日姐,使唔使咁啊!
     讲真,比着系你地,你地会嬲嘛?可能你地觉得我小气,但我真心觉得有点生气的,但奈何无得选择因为我要工作,所以小朋友都系有时需要距帮手看住;无处发泄,唯有吐槽一下了。

高级会员

你的小孩热气,你多点煲点清淡的汤,多点饮凉茶,无乜野噶!
家穷人丑,农村户口,身高只有1米39 , 靓女见到掉头走

1万

3万

13万

上班一族

我喺宁愿自己请假凑,任我家婆钟意去边就去边唔理嘅

我也是!!!!!  发表于 2021-7-29 16:22

中级会员

adidas 发表于 2021-7-29 15:41
你的小孩热气,你多点煲点清淡的汤,多点饮凉茶,无乜野噶!

系啊,我休息都有时不时煲滴清热野距饮饮的

中级会员

error 发表于 2021-7-29 15:50

哎,请假多了老板意见大,有时我宁愿日日返学都好多比距凑

中级会员

吱吱咋咋 发表于 2021-7-29 15:29
你要记住,仔系你生既,句无义务帮手凑。句凑细人性,5凑系道理。
不过我对于句去个d就确实比较反感。
我 ...

我从来无要求距凑,系距自己答应我凑的;当初系问过距的!

中级会员

你要记住,仔系你生既,句无义务帮手凑。句凑细人性,5凑系道理。
我 ...

从来无道德绑架距,早上距答应帮手看,咁既然你都答应了点解要反口呢,话要带去;当时我差滴宁愿 叫老公请假凑翻的;

中级会员

error 发表于 2021-7-29 15:50

距唔肯翻去婆婆度,夜晚要稳我的;家姐就乖滴,距肯翻婆婆度,所以家姐而家系婆婆住,下个月底翻

中级会员

我 ...

我做紧护肤的养生馆都有玉石床但我觉得就系一张发热垫,发热让人热到出汗,出一大身汗睡个觉还有人帮你按摩推拿肯定全身都舒服啦,不过就唔会买那张所谓的玉石床了,就当花钱让自己放松舒服而已

中级会员

Ho0821 发表于 2021-7-29 16:46
暂时未有细路,唔知
不过无奈就真,请得假多,老板都会有意见啦
我就好唔中意D老人家去洗脑,虽然我屋企D ...

系啊,但我有善意提醒,唔好盲目消费,真心觉得需要先买!服用如果出现不适就停用就医,我觉得我已经讲得好善意了,如果距一意孤行我都无办法,唯有自求多福吧

1万

3万

13万

上班一族

Ho0821 发表于 2021-7-29 16:46
暂时未有细路,唔知
不过无奈就真,请得假多,老板都会有意见啦
我就好唔中意D老人家去洗脑,虽然我屋企D ...

迟D有小朋友你就知,生病要带去看医生要请假,打预防针要请假。今日我仔咳嗽流鼻涕无翻学,我都喺叫我家婆带佢去医院睇,好在我家婆肯

中级会员

Ho0821 发表于 2021-7-29 16:58
D洗脑洗得好劲,我见我屋企附近都有间,D老人一早就系度排队等开门,仲勤力过我地返工

系啊,七点多滴就系度等,顶住个大太阳,难为距;

高级会员

其实有时我觉得细佬重要过工作洛。。。睇你点睇这。。。

中级会员

adsd8tao8 发表于 2021-7-30 09:44
其实有时我觉得细佬重要过工作洛。。。睇你点睇这。。。

的确系以家庭首先,但小朋友都读书了所以,而家份工都算系可以兼顾家庭的一份工作了,无可能完全唔去上班,生活系残酷的;其实老人家平时系有帮我地照顾下的,只不过寻日件事实在有点觉得好无语;

中级会员

吱吱咋咋 发表于 2021-7-29 17:38
句既答应就系带埋去罗。既可以挪奖品,又可以凑孙

主要系天气热,小孩本来已经有点症状了,再热一下;后果不敢想,再讲,果滴地方就系氹老人家花钱买三无产品的

中级会员

吱吱咋咋 发表于 2021-7-29 17:35
系咯,系个度有人帮你按摩肯定舒服啦,买回家无人按摩,而且老人家都5适宜训甘硬既床....但系句好似已经 ...

唉,那些所谓的保健品要吃还要戒口的,我觉得自己可以戒到口饮食均衡清淡了自然会慢慢好啦,保健品是可以食但那些洗脑的保健品就要慎重了,价格贵而且作用不大的确就真系得个吹而已,做下推拿熏艾我觉得是可以的,日日去就真系去洗脑而已

中级会员

错了,她觉得去听课就是为了她自己的健康,她自己的健康比你请多半日假重要多了