顺德人BBS

清明时节雨纷纷 路上行人欲断魂

高级会员

不知道这个是否能讨论?如果冒犯请删
  讲翻我之前的亲眼见证一件事,事情甘的,2006年读高中的时候我地都比较调皮捣蛋晚上踩住部烂单车周街去,有次组织几个同学一起晚上去偷番薯然后明天就是星期六唔使翻学去江边煤番薯游泳,然后当晚5个人偷番薯的,你知道偷野心肯定惊,惊突然种番薯个噶过来D番薯大大个啊?所以你负责边挖边看东方何我负责西他就北如似类推,我就比较死坏那个,一路挖一路讲是不是木瓜树下边好猛鬼噶呢?已经伸手不见五指已经已在木瓜树下边,因为我知道有2个比较细胆的所以吓吓他们哈哈,然后我就话咪挖住蕉树位有个伯母你见见,我地不要动,看看她是否知道我们偷野,会知路过我地免得白跑,其实呢无的我系度鸠up,班鬼仔好似真甘系边系边乜我五见噶,因为真系以为有人,捉住就完了哈哈,我仲指卑句地睇系位见见?然后有个就知道我成日都甘吓吓下,就话你听句鸠up喇哈哈。好了经过大概一小时左右挖了都有20多个够听日玩就走,然后走出基地有一个就话走有个伯母冲过来,我地都以为真因为句跑我地都跟住跑,说好的各跑各的然后在哪里集中,到集中地那个话见到伯母个噶迟迟未到,我地话唔系卑捉挂?系就麻烦了最无义气句,句卑捉到等于全部捉晒实爆我地出来,我地话等多阵喇唔见就卑个电话句,个时已经有短号个D,然后打极都唔听,去稳句稳好耐见到句系偷番薯前小小坐系度动也不动憨鸠鸠失恋甘,然后问句野都唔答你眼神好似好睁我地几个甘好凶甘噶眼神,然后我话走,走去其他地方再说吧,依然不理我们,后来劝他好耐无效,有个人就拉句走喇,结果一手Fing开,我地几个就话Diao咪甘喇,坐位做咩,几个人拉句都拉不动而且反抗,而且力度很大力跟本不是他平时的力度几个人都卑句Fing开,然后讲句你地唔好多事我就要句S,个时吓得我们真的想跑,因为句讲句噶话根本不是句把声感觉变了女的声音,然后冲去附近条涌个度,我就话全部人咪走啊,拉句上来我话唔系就大件事架啦,然后搞到我地个时唔理咩喇直接冲落水死拉句上来,后来拉到了,然后他整个人软晒好似饮醉甘挞落地,然后醒了话你地做咩啊,我又做咩湿晒身甘多泥噶,妖!拍戏咩,居然唔知咩事?然后我地大家都知道,我话无事啊,有个人就话你打电话卑你屋企人来,然后句电话湿了无人知句屋企电话问句屋企电话几多句话唔使喇,又见句周围望望下眼睛蹬蹬大甘唔似多正常,后来为了安全只能送句屋企,忍着卑句老母话都讲卑句老母知道今晚发生甘噶事,然后句老母话又好恨又好担心讲唔该晒啊,你地快D翻去喇我会打死个衰仔架啦,后来不知道怎么了反正见过他,好像他不认识不和我们玩了叫他都不应我们,可能他老母话唔卑句同我地玩挂。
下一期:讲一个清朝时代的小女孩穿墙消失
家穷人丑,农村户口,身高只有1米39 , 靓女见到掉头走

中级会员

“然后句老母话又好恨又好担心讲唔该晒啊,你地快D翻去喇我会打死个衰仔架啦”  依句好搞笑呀

无办法的因为之前我成日叫句个仔去钓鱼句惹过个D发烧反反复复看不好几个月,结果去看个D话句系边惹到都讲得出后来烧野大2日无事,就话过我唔好带句去水边,结果又来,也可能安全送翻句家人手里礼貌上唔该,有修养.的   发表于 2022-3-25 10:01

高级会员

虽然D语句五多通顺,但勉强睇得懂,你小时候啊个朋友鬼上 身了。

理解的  发表于 2022-3-29 12:00
我文化低所以组织语言较差  发表于 2022-3-27 13:28

中级会员

下期,下期,下期………………

高级会员

水边好多呢d故事

多得很  发表于 2022-3-27 13:26

高级会员

系咪真架,讲到好似真的一样

期待下集  发表于 2022-3-27 20:47
觉得假未听故事甘听咯,觉得假噶睇睇咪算咯不喜咪划过咯  发表于 2022-3-27 13:24

高级会员

我不信鬼神的,都是人意识幻想

见过就改变你的认知,未知唔代表唔存在噶,Wifi一样你见过吗?你见到吗?但是就有这样东西存在  发表于 2022-3-27 13:23

拍摄师

好精彩啊,期待下一期更新

下期都唔知讲咩,反正我自己经历的有几个,我屋企人经历的也有几个,身边的几十岁讲的经历就多了。  发表于 2022-3-27 20:10