顺德人BBS

真係忍無可忍

注册会员

估計好多爸爸媽媽都會經歷過小朋友便秘問題,我女已經持續一個月4-5日都唔屙,一直用開塞露通便,吃中藥睇中醫都作用唔大,自己心都好煩。然後林住暫時先停曬D飯先,等句吃奶粉一個禮拜,因為吃奶粉係液體,比較容易排便,林住等句自主排便後再吃飯。點知我屋企個姥爺真係好嘔血,話吃奶粉無用,話吃甘多奶粉熱氣引起肝熱積。我真係忍好多次,今日終於發貨,話句你係甘犀利你來湊,日日煮飯俾句,句有得屙就得啦,如果屙唔出,你自己同句去睇。平時一便秘,就屙唔出,加上有小小便血,裡面太硬,我女又無乜力氣屙出來,所以好廢神。都唔明D老人家,男人老狗,又唔係識得多過人,指生曬。琴日同句爭大論,句大聲我都大聲,一個大男人主義嘅人,屋企個個都唔敢同句爭,句就得寸進尺甘,真係忍唔到呢個嗨狗。

中级会员

有D几十岁唔帮手不单止仲要讲风凉说话

1万

3万

13万

上班一族

我仔未试过便秘         

中级会员

多喝水,多吃青菜

高级会员

这种人见唔少了,帮到忙仲要话自己对晒,

注册会员

s06408 发表于 2023-4-11 10:54
多喝水,多吃青菜

有啊,但唔知点解都系作用唔大,唔知系米同句体质有关系,句系吃左都唔吸收,差五多2岁啦,先得15斤,心累啊

1万

3万

13万

上班一族

咩咩啊洋洋 发表于 2023-4-11 11:17
有啊,但唔知点解都系作用唔大,唔知系米同句体质有关系,句系吃左都唔吸收,差五多2岁啦,先得15斤,心 ...

你试试益生菌,我之前见宝妈群很多都话吃益生菌调理

1万

金牌会员

有啊,但唔知点解都系作用唔大,唔知系米同句体质有关系,句系吃左都唔吸收,差五多2岁啦,先得15斤,心 ...

你尝试一下,白萝卜,放陈皮熬水。比吃菜蔬、香蕉有效。白萝卜250克,陈皮一块。作用,降气通便,降气消积。

禁忌:孕妇,体质弱饮用。

@adidas 你都傻嘅,放泻药,肯定唔得啦,宜家人地系提建议,用过嘅方法提出来,的确每个小朋友湿定热要辩证,大多数的便秘脾虚,气虚引起,你呢D无关紧要嘅评论还不如真系有细路个阵再讲啦,10个妈咪9个医生你懂吗  发表于 2023-4-14 14:24
甘不如放几斤泄药,直街喷出来,根源在于那,一味煲幸野谷个屎屈?假如这汤是湿的孩子因为湿拉不出,或者这汤是热的孩子因为热拉不出,甘咪反作用?直接谷屎上脑?  发表于 2023-4-11 16:28
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

中级会员

我个仔之前试过,后来饮多D水,食多D水果青菜后好了

高级会员

你看过狗生狗仔未?为啥母狗舔一下小狗屁股就会拉?道理一样的,你找一跟棉花签轻一点撩一下就行的,这不是笑话这不是搞笑,很多事可能觉得滑稽但是很多事也是小秒巧
家穷人丑,农村户口,身高只有1米39 , 靓女见到掉头走

高级会员

好老实同你讲,我个女大概在4岁前多数都用开塞露。是不是很震惊。如果不是自己老是埋头埋脑去做野,又夜夜先收工,根本都不会俾我老母甘搞法,而且自己照顾不了,给老人家照顾也就不能多出声了。我女BB的时候就经常3-4日先有便便拉,而且超级臭,可能是体质问题吧,比较易上火,我老母担心拒积埋积埋,所以就1-2日就用开塞露等拒拉,有时候去街带上她,又怕她在外边拉,拉极都拉唔出,所以又提前用开塞露。我都有提出过不要再用了,怕上引,我老母一味话唔怕,而且我那时在外家住等于寄人离下甘,所以敢怒不敢言。到后来慢慢地3-4岁了,中间我老母也经常煲一些清热下火的汤水俾拒饮,从BB时候,我也经常买一种叫肠痛水,学名叫吴德勿次肠痛水,这种甜甜地的,加温水俾拒饮,很好用,调理肠胃,便便无甘臭,而且出牙仔的时候,没有任何不适。到她自己慢慢知道想拉了,自然拉得出,我才放下心头石。所以呢,你个BB 属于容易上火的体质,要煲多点清热的汤水俾拒饮先得,或者学我甘直接去母婴店买肠痛水俾拒饮,效果真的很好的,可以试试。吃饭是琴饿,但中间都要加几餐奶的,过早不吃奶,容易缺钙的,营养也不够。再有一点,自己照顾的话,不需要看别人面色的,自己抓住宗旨去做就是了

1万

金牌会员

小小Q 发表于 2023-4-12 10:29
好老实同你讲,我个女大概在4岁前多数都用开塞露。是不是很震惊。如果不是自己老是埋头埋脑去做野,又夜夜 ...

我記得:我的孩子小时候也常备吴德勿次肠痛水,发现他们大便不畅或滞都给孩子饮。严重的就用开塞露。用多了怕药物依赖。。。。。
人生几何,夕阳几度。岂能尽如人意,但求无愧于心。

新手上路

去陈三妹稳黄医生睇睇啦

中级会员

睇个小朋友条利细,可能积食,现在好多小朋友食得太好,多多小小都有积食问题,积食会引起好多问题,例如发烧,咳嗽,鼻炎,便秘等,睇下中医,我一般见小朋友条利仔中间部位舌苔厚厚的,就会煲的消积食饮俾距。

中级会员

便秘就要霖系米脾胃不好了,还有积食问题,可以自己去稳鸡内金来煲粥食之类的,还有淮山煲汤,对肠胃好,可以视频平台多看了解孩子、还有去书店买些儿童饮食书籍,记得还要真的是多喝水,雪梨、苹果水之类都几好的

2万

金牌会员

我老公个亲戚又系甘样,男人之家管D女人野,最后还赶埋个新抱走,个仔就跟住老婆搬走了,宜家人地一家4口开开心心的过,两个老野系屋企想见下D孙都难

注册会员

没有看过西医吗?正常呢个情况医生都会开些益生菌

注册会员

首先好多谢各位楼上的建议,楼上各位的建议我都有用过的,益生菌,清热汤水,推拿治疗,肠痛水都有用,但就是唔起作用,唔知系米同句出世先天缺憾有关,中医西医都睇过,亦都做过好多检查,估计系自身体质问题。我自己每日早晚都同句推拿半个钟,然后睇好多小红书抖音煲D清热调理脾胃嘅汤水,希望慢慢会好啦。

注册会员

gdouwyh1900 发表于 2023-4-14 09:19
没有看过西医吗?正常呢个情况医生都会开些益生菌

益生菌肯定都有食,但完全唔起作用{:cry:}

注册会员

螺丝钉 发表于 2023-4-13 17:23
我老公个亲戚又系甘样,男人之家管D女人野,最后还赶埋个新抱走,个仔就跟住老婆搬走了,宜家人地一家4口开 ...

暂时自己无能力供楼,因为小朋友先天做手术已经用大笔费用,所以手头都好紧,如果日后有条件,我系想搬出去住

注册会员

小小Q 发表于 2023-4-12 10:29
好老实同你讲,我个女大概在4岁前多数都用开塞露。是不是很震惊。如果不是自己老是埋头埋脑去做野,又夜夜 ...

是的,我唔理解点解D老人家一味话奶粉热气,男人老狗乜野都唔懂,话吃饭好过吃奶,唔怪得知句(我姥爷)甘9矮,我真系唔想语言侮辱句,但个日激到我乜甘,我就话系咯,一味吃饭又唔见你生得牛高马大

注册会员

adidas 发表于 2023-4-11 16:11
你看过狗生狗仔未?为啥母狗舔一下小狗屁股就会拉?道理一样的,你找一跟棉花签轻一点撩一下就行的,这不是 ...

如果便秘甘容易解决的话就唔叫便秘啦,你呢D方法我用过啦,用棉签沾D芝麻油塞罗有啊嘛,我用开塞露都唔得,何况呢个,你讲嘅我冚把lang都用过

2万

金牌会员

咩咩啊洋洋 发表于 2023-4-14 14:10
暂时自己无能力供楼,因为小朋友先天做手术已经用大笔费用,所以手头都好紧,如果日后有条件,我系想搬出 ...

句地不是自己供楼,句地系租屋,一家4口住个两房一厅,750蚊个月甘样,还是住得开开心心的

2万

金牌会员

咩咩啊洋洋 发表于 2023-4-14 14:18
是的,我唔理解点解D老人家一味话奶粉热气,男人老狗乜野都唔懂,话吃饭好过吃奶,唔怪得知句(我姥爷) ...

哈,我地个都系甘啦。叫我米比奶细啊个吃,吃粥吃饭,甘先琴饱,不过女系自己的,我话之句,该比个时就比,不过有D人一直系耳边得寸进尺系令人好火滚

中级会员

只食奶粉就不便秘?其实有可能体质问题,我自己经常便秘,生对仔女也一样便秘

中级会员

我个女有时很难拉出屎,拉不出就哭,我老公就给她用开塞露,我很反对的,但他总是说无辅作用,不怕。但我总觉得用这个不好,所以尽量不用。

注册会员

小孩生病,自己跟着烦燥,可以理解。奶粉上火,都可能是,你家喝哪种奶粉啊?或者换下羊奶试试

中级会员

睇睇医生,消化科先,开塞露好似话用多唔好哦